ענת רשף-גלעד
פתיח מאת מיכל ביאל:
את ענת הכרתי כשעברתי לאורח חיים טבעוני. נפגשנו פה ושם בפעילויות שונות הקשורות לטבעונות, גם יצא לנו להתנדב במקביל ב”אתגר 22″ של אנונימוס וב”חוות החופש” וגם בפעילויות שונות של עמותת “ויגן פרנדלי”. בתקופה האחרונה, בכל פעם שפגשתי את ענת מצאתי את עצמי מנהלת איתה שיחות ארוכות בהן היא מספרת לי על התזונה הפירותנית שמהווה את אורח החיים שלה כבר יותר מ-3 שנים. מקשיבה מרותקת ויודעת שזה מה שאני רוצה, וזה מה שאני הולכת ליצור בחיי. בנקודת הזמן הזו, ינואר 2018 עדין אינני שם, את המאמר הזה כתבה ענת רשף-גלעד ולכבוד הוא לי לפרסם אותו בשמה:
מידע גימולוגי:
האם בעלי החיים החופשיים בטבע נזקקים לעצתה של דיאטנית לפני שהם בוחרים את מזונם? איך הם יודעים מה הכי טוב עבורם? מי מלמד אותם מהו המזון שהכי מתאים להם? האם הם נדרשים לשלם עבור המזון שלהם, או שהוא זמין להם בטבע בחינם? ומה קורה אם הם מתקשים להשיג את מזונם במשך מספר ימים ואף נאלצים לצום, האם הדבר מסכן את בריאותם?
לכל בעל חיים בטבע יש סוג אחד של מזון שהוא האופטימאלי ביותר עבורו – המתאים ביותר למבנה האנטומי הספציפי שלו, ואנו בני האדם לא נבדלים מבעלי החיים במהות זו, אז איך זה שבעלי החיים לעולם לא יאכלו משהו שאינו מתאים להם, איך הם יודעים? ולמה אנחנו לא?
המציאות היא שאנו בני האדם ברובנו לא באמת יודעים מה אנחנו צריכים לאכול, מהו המזון המושלם עבורנו, מהו הדלק המיטבי לגוף שלנו… דיאטניות ממליצות לאכול בצורה “מאוזנת” – קצת מכל דבר – התרגלנו לחשוב שזו דרך האכילה הבריאה והמתאימה לנו ביותר.
אבל הידע האמיתי נמצא בבלוטות הטעם – בתוך הפה של כל אחת ואחד מאתנו, והנה שאלה חשובה:
מכל הדברים שניתן לאכול – מהו סוג המזון היחיד שטעים לנו בצורתו הטבעית והחיה?
אם היינו תנין – אז כנראה שפרה בצורתה הטבעית והחיה הייתה מזון טעים ומזין עבורנו, אם היינו חתול – אז כנראה שעכבר בצורתו הטבעית והחיה היה מזון טעים ומזין עבורנו, אם היינו כבשה – אז כנראה שזה היה עשב טרי.
אבל אנחנו בני אדם. ממשפחת הקופים. ויש לנו מבנה פיזי מאוד מסוים עם יכולות וצרכים מאוד מסוימים.
מהו המזון היחיד עבורנו שלא צריך לבשל, לאפות, לאדות, לצרוב, להקפיץ, לתבל, להמליח ולנסות להעלים ו/או לשדרג את הטעם והמרקם המקוריים שלו והוא פשוט טעים לנו כמו שהוא?
התשובה היא אחת: פירות מתוקים ובשלים… ואכן כל מי שמתנסה בתזונת פירות 80-10-10 – תזונה המבוססת על 80% פחמימות – פירות מתוקים, 10% חלבונים – עלים ואגוזים, 10% שומנים – אבוקדו ואגוזים, תזונה צמחית וחיה בלבד (לא מבושלת ולא מתובלת), ואפילו רק בתזונת RAWTILL 4 (אכילת פירות ועלים ללא הגבלה עד 16:00 ואז אכילת ארוחה טבעונית מבושלת או אפויה ללא גלוטן/סוכר/שמן/מלח/מוצרים מעובדים וכו’) – מבין תוך זמן קצר שהגיע לגן עדן.
תחושת החיוניות, האנרגיות, צלילות המחשבה, מצב הרוח – הכל מגיע לרמת שגשוג שרובנו לא מכירים בכלל! כי הרי הגוף תמיד יודע מה טוב בשבילו – וברגע שהוא מקבל רק (או בעיקר) את מה שהוא צריך – הוא מתפנה באופן מיידי מעיסוקו התמידי בעיכול מזון שלא מתאים לו – לטיפול בבעיות אקוטיות – מחלות כרוניות, אלרגיות, דלקות ועוד..
ומה בנוגע לעלויות הגבוהות של הפירות בשוק? האם הן מוצדקות? מי מייצר את הפירות? האם יש מפעל לייצור פירות? או שגם אנחנו אמורים ויכולים להשיג את מזוננו בחינם ממש כמו שאר בעלי החיים?
אם נתייחס לתנאי האקלים באזורים הטרופיים – שם מתאפשר השילוב של חום ולחות לאורך כל השנה ולכן סביר להניח שבהם התחילו החיים על פני כדור הארץ – נוכל להגיע לכמה תובנות:
* כשמדובר בפירות מתוקים הגדלים על עצים – למעשה לא נדרשת התערבות אנושית כדי שהעץ יניב פירות. חלק מהעצים הבוגרים הנטועים גם מחוץ לרצועה הטרופית מניבים פירות בעונתם בכל שנה אפילו ללא השקיה – השורשים שלהם כבר עמוקים מספיק והם “יונקים” ממי התהום. כלומר באופן עקרוני העצים הם ש”עובדים” בשביל בעלי החיים ובני האדם והפירות אמורים להיות זמינים לכולם בחינם..
* אכילת פירות אינה פוגעת בעץ – בדיוק להפך – כשבעלי החיים אוכלים את פירותיו – הם פולטים את החרצנים בצירוף דשן אורגני מעולה, וזו בדיוק הדרך של העץ להתרבות ולהפיץ את עצמו. אם אכלנו עלה – פגענו בכושר הנשימה שלו – אבל זה יחזק אותו ויאיץ את צמיחתו. אבל אם אכלנו שורש – הרגנו את הצמח…
* כשמתבססים על תזונת פירות לא ממש מרגישים צורך לשתות מים במהלך היום – המים שבפירות מרווים מספיק (והפיפי שקוף כמו מים מזוקקים) כמו כן אין ספק שהמים שבתוך הפירות הם המטוהרים ביותר – הם מגיעים מעומק האדמה ועוברים את הסינון של כל השורשים, הגזע והענפים.
*כשמתבססים על תזונת פירות מבינים הלכה למעשה את תורת ההיגיינה הטבעית. הגוף מרגיש נקי כל הזמן וכמעט שאינו מפריש רעלים. הפירותנים נהנים מריח גוף נעים גם בעת מאמץ והזעה, משיער נקי ומתחושת רעננות בחלל הפה לאורך כל שעות היממה ולכן כמעט אינם נזקקים לכל תכשירי ההיגיינה האישית שהומצאו לאורך ההיסטוריה על מנת להתגבר על תופעות בלתי נעימות הנגרמות כתוצאה מאכילת מזון שאינו מתאים לנו.
* תזונת פירות היא האקולוגית ביותר ומסבה מינימום פגיעה בבעלי חיים שכן טיפול במטע עצי פרי אינו דומה לחקלאות שדה (הנדרשת לגידול ירקות ושורשים וגורמת לפגיעה בחיות השדה). רוב העבודה במטע היא יחידנית ואין צורך בשימוש בכלים כבדים, מזהמים ודורסניים. כמו כן עץ פרי הוא יצור בעל אורך חיים של שנים רבות. אין צורך לעקור אותו ולנטוע מחדש כל שנה. רוב העצים חיים כאן הרבה לפנינו ויחיו הרבה אחרינו.
אנחנו בעלי החיים הזקופים היחידים, והמזון הטבעי שלנו נמצא גבוה למעלה – על העצים. המבנה הפיזי שלנו גם מאפשר לנו לטפס על העצים. מבנה כף היד, הלסת, השיניים – הכל מעוצב לקטיף ואכילת פירות. אפילו מיומנות הפרדת החרצנים באמצעות השיניים והלשון היא תכונה טבעית מולדת של הפה האנושי.
הפירות אטרקטיביים עבורנו – הם צבעוניים ובולטים על העצים – לא כל בעלי החיים רואים צבעים כמונו. הפירות מתוקים וטעימים – ומתוק הוא ללא ספק הטעם המועדף על כולנו.
זכות גדולה נפלה בחלקנו שעצם התזונה שלנו מסייעת בהפצת זרעיהם והתרבותם של היצורים הנעלים והחשובים ביותר על כדור הארץ – אלה שבלעדיהם לא היה כאן חמצן ולא היו כאן חיים – הלא הם העצים, השיחים וכל הצמחים.
אז למה אם כך הרופאים והדיאטניות מגבילים אותנו ל 3 פירות ביום?
הסוד הוא בתזמון: כל עוד אוכלים רק פירות מתוקים ועלים ירוקים – על בטן ריקה או אחרי פירות – אין הגבלה לכמות הפירות שניתן לאכול. אוכלים עד ששבעים – השובע מורגש בפנים הלוע ולא בבטן (הבטן לא מורגשת כלל בתזונת פירות – היא שקטה לחלוטין), אבל אם אוכלים פירות כקינוח לארוחה שאינה מורכבת מפירות ומתעכלת בקצב איטי יותר – הפירות מתחילים לתסוס ולהירקב בקיבה ומעלים את רמת הסוכר בדם. מצב זה הוא אכן לא בריא וזו הסיבה להגבלה.
פירות הם מושלמים לאדם הבוגר ממש כמו חלב אם לתינוק. הם מכילים את כל מה שהגוף האנושי הבוגר צריך ובדיוק במינון הנכון. פחממות, חלבונים, שומנים, מים, מינרלים, ויטמינים ועוד. ובשל היותם מזון מושלם המתעכל בקלות – הם מתעכלים בגוף שלנו באופן מיידי והופכים לאנרגיה זמינה לכל פעילות קוגניטיבית או פיזית.